Rutger Jan Schimmelpenninck en zijn familie

Rutger Jan, zijn vrouw Catharina en zijn kinderen Catharina en Gerrit in Parijs.
Rutger Jan, zijn vrouw Catharina en zijn kinderen Catharina en Gerrit in Parijs. Pierre Prud'hon, 1802. Collectie Rijksmuseum.

De familie Schimmelpenninck stamt oorspronkelijk uit Duitsland, maar woonde al generaties lang rondom en ten oosten van de IJssel, toen Gerrit Schimmelpenninck (1725-1804) verhuisde van Almelo naar Deventer. Hij was doopsgezind, maar trouwde met de hervormde Hermanna Koolhaas en zette een florerende wijnhandel op. 

Zijn zoon Rutger Jan (1761-1825, de latere raadpensionaris) groeide op in Deventer en bezocht er de Latijnse school. De familie was een goede voedingsbodem voor een echte patriot: intellectueel en behorende tot de gegoede burgerij. Nadat hij in Leiden rechten had gestudeerd, vestigde hij zich als advocaat in Amsterdam en werd een van de voormannen van de patriottische beweging.
Meer over Rutger Jan...

Diens zoon Gerrit (1794-1863) had na de restauratie van 1813 een goede band opgebouwd met koning Willem I. Zo werd hij door hem benoemd als directeur van de Nederlandsche Handel Maatschappij. Later werd hij politiek actief en was hij gedurende korte tijd in 1848 premier, de eerste van Nederland.
Meer over Gerrit...

De kleinzoon van de raadpensionaris heette ook Rutger Jan (1821-1893) en was eveneens politiek actief. Zo was hij van 1866 tot 1868 minister van financiƫn. Ook had hij een goede band met het koningshuis en was lange tijd Grootmeester van het Huis des Konings onder Willem III.
Meer over Rutger Jan II...